viernes, 23 de noviembre de 2007

Una fuita de gas natural obliga a desallotjar mig centenar de veïns del centre de Gironella

Una fuita a la canonada de Gas Natural, situada sota la vorera que queda a mà dreta en direcció sud, a l'avinguda de Catalunya de Gironella, va obligar, ahir, a desallotjar una cinquantena de persones, veïns i botiguers d'aquesta artèria comercial, com a mesura preventiva des de poc abans de les 11 del matí fins cap als volts de les 5 de la tarda. En total es van haver de desallotjar una dotzena d'habitatges de dues plantes i uns quants comerços entre els números 60 i 75. La fuita, de la qual ahir la companyia subministradora va dir que encara no sabia les causes, es va poder localitzar a primera hora de la tarda.

Un cop reparada, els veïns van poder tornar a casa seva i els comerciants reobrir els seus establiments. Aquesta és la primera vegada que la població, on el gas natural s'hi va instal·lar a la primera meitat de la dècada dels 90, pateix un episodi d'aquestes característiques. La fuita la van detectar els transeünts i veïns, que van sentir «mala olor», segons explicava a aquest diari el cap dels vigilants locals Josep Sellés. Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís de la fuita a 2/4 d'11 del matí. A partir d'aquest hora es va activar el dispositiu d'emergència en el que també hi van participar els Mossos d'Esquadra, i es va procedir a fer el desallotjament dels veïns, operació que es va dur a terme «amb molta calma i molt civisme per part de tothom», apuntava el vigilant local Sellés. Només un matrimoni de persones grans que no podien sortir de casa seva pels seus propis mitjans van haver de ser desallotjats amb l'ajuda de serveis sanitaris.
Un cop desallotjats es va establir un perímetre de seguretat que es va acordonar per tal que ningú no hi passés i que més tard es va ampliar. Així, l'avinguda Catalunya va quedar tallada en uns 300 metres al trànsit rodat i els conductors van haver de buscar vies alternatives per anar d'una banda a l'altra del poble.
Segons els Bombers, els gas s'hauria infiltrat al clavegueram i als conductes de la llum. Per això i com a mesura preventiva es va demanar al consistori que tanqués el subministrament elèctric dels fanals públics i també a la companyia elèctrica Fecsa-Endesa que desconnectés el corrent de la zona, operació que va fer a 2/4 de 12. Només es va mantenir el servei a la residència d'avis Sant Roc, que no es va haver de desallotjar. El subministrament es va restablir poc abans de les 5 de la tarda i va afectar 51 clients de la companyia elèctrica de l'a vinguda de Catalunya. Els tècnics de Gas Natural van rebre l'avís d'aquesta fuita a les 10.51 del matí i van arribar a la població a les 11.16, segons la companyia. A 2/4 de 3 van poder aïllar un tram de 300 metres de la canonada afectada i descobrir que «la petita fuita» es trobava davant del número 69 del carrer . A 3/4 de 5 de la tarda, els tècnics van donar l'avaria per reparada. Poc després es va poder restablir el servei elèctric i els veïns van tornar a casa acompanyats de tècnics de Gas Natural per comprovar que no hi hagués gas als seus immobles. Al migdia dinar de germanor al carrer... je je