viernes, 29 de febrero de 2008

Jordi Cruz deixa el Berguedà

El Berguedà perderà un dels seus xef de referència, Jordi Cruz, que ha deixat els fogons del restaurant l'Estany Clar i ara s'instal·la a Sant Benet de Bages.
Amb ell, l'establiment berguedà va tenir una estrella Michelin, que ara haurà de mirar de conservar canviant una de les parts més importants: el cuiner. A Sant Benet de Bages, Cruz vol obrir abans de Setmana de Santa un nou restaurant, per a una cinquantena de comensals, on espera que els responsables de la prestigiada guia li concedeixin aviat la categoria d'una estrella Michelin. «Voldria poder aportar al Bages la primera estrella Michelin», va explicar ahir Cruz en les noves instal·lacions.Cruz ocuparà un dels espais del nou hotel Món Sant Benet, un espai propi anomenat L'Angle, que ha requerit d'una intervenció arquitectònica singular. L'hotel fa forma de ferradura, per en un punt, mirant al riu Llobregat, s'obre una valadís que ocupa bona part de la sala del nou retaurant. És un espai tot de vidre, des d'on es pot veure la zona del Llobregat per un cap i el monestir de Sant Benet per l'altre. La fredor del vidre i del ferro de l'estructura es combinarà amb la calidesa de la fusta, amb la qual es panela el menjador.Cruz ha pensat en una sala on allò més important sigui el bon menjar, sense oblidar el celler. Els vins hi tenen un espai espacial, que serà visitable i que fins i tot permetrà de fer-hi cates en grup petits. Allò més important per a un cuiner, però, son els fogons. Els diferents espais de la cuina han estat pensats fins al darrer detall. El xef es dedicarà ara amb cor i ànima a aquest nou establiment, on a diferència de l'Estany Clar es podrà sentir propietari. «Aquest any no hi ha més projectes. L'únic és l'Angle», ha explicat Cruz.L'objectiu del cuiner manresà és poder oferir una cuina de qualitat sense ser inabatable. Pensar en un menú degustació amb 14 plats que pot estar a l'entorn dels 70 euros. Per fer-ho possible, tindrà un grup de 15 persones treballant-hi, 8 de les quals seran a la cuina. El personal, justament, és un dels capítols que encara ha de completar l'establiment. Cruz, però, ja compta amb els que han de ser puntals a cada espai.Qui pensi en estrenar-se al restaurant ha de comptar que hi trobarà una proposta d'alta cuina, que combina creativitat amb el plat més tradicional, basada en un gran producte «sent molt conscients que el client no ha de sortir molt escaldat de la butxaca».